10+ идеи за терасиране на двор с естествен камък

авг. 25, 2019Двор и Градина0 коментари

Да намериш идеално равен парцел е трудна задача. Дори и в равнинните местности в България дворовете често са с лек наклон. Колкото по-голяма е площта, толкова по-голям е шанса да има денивиелация. В планинските и полупланинските населени места денивелацията е неизменна част от пейзажа. В съчетание с малката площ, използването на всяка част от двора става наложително. Именно тук идва на помощ терасирането на двора.

Като изключим обективната необходимост от терасиране, свързана с желанието да използваме всички налични площи, терасирането има и редица други ползи. Например терасиране на двора ни позволява ефективно разграничаване на отделните площи. Наличието на няколко тераси позволява да се обособят зелените площи за отдих от зеленчуковите, овощните и цветните лехи.

Решението как да изпълним терасирането по-често зависи от специфичните особености на терена, от колкото от желанията на собствениците. Въпреки това, крайния резултат може да се съобрази с личните предпочитания до известна степен. Честа гледка по българските дворове е бетонът. Той се явява най-лесният и най-евтин начин да се осигури надежно терасиране. Това обаче не гарантира приятна гледка за окото. И докато при по-големи наклони, използването на бетон може да бъде обосновано, при по-леки наклони може да се използват разнообразни материали. Ние от Ideinica.com сме решили да ти представим подбрани идеи за терасиране на двор с естествен камък. Използването на естествен камък, най-вече за района на пътеките между отделните нива, придава голяма доза чар и уют. Такъв тип естествени материали се съчетават отлично със семпли идеи за озеленяване, както ще се убедиш от галерията по-долу.

При необходимост да се преодолява по-голяма денивилация, както и при терени с по-голяма специфика, препоръчваме да се обърнете към специалисти, които, ако не да изградят терасите, то поне да ви посъветват. И така нека разгледаме…

Идеи за терасиране на двор с естествен камък

А ето и още интересни идеи за двора и градината:

13 ИДЕИ ЗА ГРАДИНАТА ОТ СТАРИ ТУХЛИ

Старите тухли са отличен  материал за пътека в градината. Лесно, бързо и доста красиво също така може да се оформят лехи за цветя или билки от стари тухли. Тухлите са отличен материал и за леко терасиране на двора.