Абажур от дантела с винтидж нотка

сеп. 3, 2017Направи си сам0 коментари

Абажур от дантела може би не е нещо, което би ти хрумнало да си направиш сам. Но пък си попаднал на правилното място. Специално за теб сме подбрали един чудесен вариант за лесна и ефективна изработка с подръчни материали.

Нужни са само няколко метра дантела, топка или балон, около които да оформим абажура, и втвърдител и лепило, с което да фиксираме дантелата. Крайният резултат зависи от твоята муза и възможности. Ние от Идейница сме убедени, че ще се получи страхотно.

Готовият абажур от дантела е отлично допълнение към помещения с висок таван. Мекотата на светлината, която дантелата придава, прави помещението топло и уютно. Винтидж ефектът от дантелата придава чар, ако ти е необходим абажур за трапезария. При нанасяне на повече слоеве дантела при изработката, светлината ще бъде още по приглушена, а това ще осигури доза интимност щом поставиш абажура над мека мебел.

Необходими материали

За изработката на абажур от дантела са необходими следните материали:

  • дантела
  • надуваема топка или балон (препоръчителна големина 40-45см)
  • домакинско прозрачно фолио
  • втвърдител за платове
  • лепило на водна основа
  • шаблон за изрязване на дантелата, молив и ножица

01

За да запазиш чиста топката, първо я покрий с прозрачното фолио. Ако си решил да използваш балон, може да преминеш напарво на стъпка две. Имай предвид, че формата на абажура, зависи от формата на балона.

02

Изрязваме парчетата дантела за абажура с предварително подготвен шаблон

03

Изрязаните парчета се потапят обилно във втвърдител за тъкани, изцеждат се добре и се нареждат на няколко слоя върху топката или балона.

04

Оставя се докато изсъхне добре. Това зависи от използвания втвърдител, дантела и атмосферни условия.

05

Внимателно се изрязва отвор, през който да може да мине крушката. През този отвор ще трябва да се извади също така и спуснатата топка или балон.

06

Остава да се намаже обилно дантелата с лепило. След като изсъхне добре пермахваме топката или балона през предварително направения отвор.

Остава да закачим и да се насладим на готовия абажур от дантела