Мандала за оцветяване – хоби срещу стрес (с включени безплатни 12 шаблона)

авг. 1, 2017Свободно време0 коментари

Иска ли ти се да върнеш времето назад и отново необезпокоявано да оцветяваш картинки? Имаме добри новини. Можеш да си оцветяваш на воля без да се притесняваш от критичните погледи на околните. Хващай цветните моливи и бъди готов да се потопиш в света на мандала.

 

Какво точно е мандала?

За мандала може да се каже много. Мандала в превод от древен санскрит означава кръг или център. Това е обикновена геометрична фигура, която няма начало и край. Със своята безкрайна форма, мандалата има силата да спомага за релаксацията на тялото и повишаване на креативността. Психолози описват още куп лечебни свойства. Карл Юнг например изписвал на пациентите, които страдали от нервност и напрегнатост, да оцветяват мандала. Оцветяването на мандала се определя като медиативно занимание. Човекът се затваря в собствен свят докато оцветява, така оставя проблемите си зад гърба, поне за малко, и успява да отпочине активно. Кой би очаквал такива ползи от оцветяване?

 

Как да отключим ползите от оцветяване на мандали?

Това се оказва доста лесна задача. Оцветяването е лесно и забавно. А оцветяването на мандала е отличен начин да покажеш малко креативност. И най-хубавото, напоследък стана доста модерно, така че няма опасност да ти кажат, че се вдетеняваш. Всеки между 4 и 104 може да оцветява мандали.

 

 

Какво трябва да знам преди да започна да оцветявам мандала?

  • Няма правилен и грешен начин за оцветяване на избрания шаблон
  • Можеш да оцветяваш сам или в компания
  • Сам избираш цветовете и тяхното комбиниране
  • Може да оцветяваш един шаблон колкото пъти поискаш в различни цветови комбинации
  • Можеш да използваш цветни моливи, химикали, бои, а може да използваш и обикновен молив, прилагайки различен натиск например. Изборът е само твой!
  • Може да слушаш музика или да оцветяваш в пълна тишина
  • Най-добре изключи телевизора и остави телефона и таблета настрана, за да може да се потопиш напълно в магичния свят на мандала

 

От къде да си намеря мандали за оцветяване?

Мандала за оцветяване може да си направиш сам. На ръка или с линия и пергел можеш да оформиш красиви форми по твой вкус. По-лесно е обаче да се оцветява готов шаблон. Във всяка книжарница може да намериш книги за оцветяване с мандали. Подобни книги се предлагат вече и с други теми освен мандали. Ето например няколко интересни заглавия, които ти препоръчваме да поръчаш:

Съвсем не е задължително да си купуваш книга, за да оцветяваш мандали. В интернет има безброй свободни за сваляне и отпечатване шаблони за оцветяване. Ние от Идейница  предлагаме 12 шаблона за отпечатване и оцветяване. Попълни следната форма, за да получиш твоя шаблон с мандали за оцветяване